En ny industri har hamnat på den svenska kartan, idag omsätter svensk spelutveckling lika mycket kapital som pappersmassa eller svensk järnmalm. Det är ca 24-25 miljarder årligen och spelutvecklingen ökade mellan året 2019 med hela 27% från förgående år. Vidare är det många spelföretag som växte ordentligt under Covid-19 pandemin. Ett resultat av att flera blivit sittandes hemma och globalt ökade försäljningen av data- och tv-spel tack vare pandemin.
En tillbakablick
Spelutvecklingen har ökat år efter år, räknat från 2009 har branschen ökat och blivit 25 gånger större ! Vilket självklart har varit bra för bolagen, de anställda och aktieägarna. Dock bidrar även branschen till att svenska staten fick in ca 5,8 miljarder i skatt från spelföretagen i Sverige. Idag finns ca 450 spelbolag runtomkring i hela Sverige och den sysselsätter ca 9000 anställda varav ca 6000 av dessa är anställda i Sverige. En fjärdedel av dessa är kvinnor. Så det behöver bli fler spelutvecklare som är kvinnor för att branschen ska ses som jämställd på det området.
Kvinnliga spelutvecklare behövs
En intressegrupp som verkligen vill få in kvinnliga spelutvecklare i branschen är DONNA, gruppen består av lärare och studenter vid Högskolan i Gävle. Syftet med DONNA är att få in fler kvinnor till dataspelsutbildningarna och därmed kunna få kvinnorna att i förlängningen satsa helhjärtat på spelbranschen. Dataspelsbranschen har från början haft en problematik, när det kommer till att attrahera och rekrytera kvinnor in på arbetsmarknaden för spelutvecklare. Om inte fler tjejer och kvinnor söker in till gymnasier eller högskolor för spelutveckling blir det förstås att rekrytera in kvinnorna i spelbranschen. DONNA skapades för att få en helhetssyn kring jämställdheten inom spelbranschen. Faktum är att det finns en hel del kvar att göra i specifikt frågan om kvinnliga spelutvecklare i en kill- och mansdominerad spelbransch. DONNA projektet på högskolan i Gävle är definitivt ett steg i rätt riktning när det kommer till framtida kvinnliga spelutvecklare och en mer jämställd spelbransch.
En utblick globalt
Spelbolagen växer inte endast i Sverige, det finns ca 40 stycken svenskägda spelstudios förlagda utomlands och som har mer än 10 anställda utomlands. Anställda personer i utlandet genom svenskägda spelbolag beräknas vara ca 3000 personer. Beräknar på branschens sammanlagda vinstökningar per år ligger runt 5 miljarder årligen. Hela branschen är till stora delar förvärvsdriven, det vill säga investerare köper upp spelbolag och driver dessa vidare. Ett exempel är svenska Mojang som såldes till Microsoft för 17 miljarder kronor av grundaren Marcus Petersson.
Framtiden för spelundret
Vad finns det för orosmoln gällande svensk spelutveckling i framtiden? Enligt flera bedömare är det ett par saker som spelbranschen behöver ha i spåkulan gällande framtiden. Till skillnad från många andra branscher i samhället verkar spelbranschen kunna stå emot rätt stora påfrestningar utifrån, vare sig det gäller pandemier, presidentskiften eller miljödebatter.
- Fler kvinnliga spelutvecklare
- Öka antalet studieplatser inom spelutvecklingen
- Utbilda för att få rätt kompetens på rätt plats
- Ligga i framkant gällande kreativa spelidéer
Om dessa fyra punkter uppfylls kan det svenska spelundret gått och väl dundra vidare minst 20-30 år in i framtiden!